maanantai 19. tammikuuta 2015

Saaristolaivuri

Taisin ohimennen mainita, että osallistuin syksyllä tämmöiseen kurssiin. Aika pitkään tuo oli harkinnassa, ja nyt se sitten tuli toteutettua.

Kurssin nimi on kyllä niin harhaanjohtava, kun vain voi olla. Nimestä saa sellaisen käsityksen, että tässä oltaisiin jotain ammattitutkintoa suorittamassa. Siitähän tässä ei ole kysymys, vaan ihan huviveneilyn perustaitojen oppimisesta. Kartan lukua, meriteiden sääntöjä jne.

Vaikken itse moottorikäyttöistä venettä omistakaan, saatikka purjevenettä, niin sain aika paljon irti kurssista. Varsinkin kartanlukutaito parani huomattavasti, ja se eranto olikin loppupelissä ihan simppeli juttu. Jos joskus tulee hommattua jonkinlainen moottorilla varustettu vene, niin onpahan teoriapuoli jo hanskassa.

Niiden erilaisten kulkuvalojen kanssa kyllä meinasi mennä usko ja hermo. Saa nähdä kuinka kauan pysyvät edes välttävästi mielessä.

Kurssin veti Petri Luotio monen vuoden kokemuksella, ja varmasti persoonallisella otteella. Tenttiin tuli paljon hyviä tärppejä. Näiden lisäksi syksyn aikana kuultiin monta vauhdikasta tarinaa, jotka liikkuivat  ahterin vilauttelusta kanssaveneilijöille, tietoiskuun siihen miten kuu vaikuttaa maapalloon.

Jos nyt jostain pitää taas naputtaa, niin kurssin kirja on .. huono. Huonoa suomea, surkea rakenne, lähes käyttökelvoton. Herra Löfgren voisi jättää suomentamisen ammattilaisille ja kirjan rakenne pitäisi laittaa kokonaan uusiksi. Aikoinaan insinöörin lopputyötä kirjoittaessa ensimmäinen versio tuli bumerangina takaisin, kun olin sortunut käyttämään jatkuvasti kolmannen tason otsikointia. Äidinkielen opettaja ilmoitti, että "jos pitää mennä kolmeen tasoon tai syvemmälle, muuten kuin satunnaisesti, niin rakenne on pielessä. Mieti uusiksi.".

Kurssikirja "Veneilijän merenkulkuoppi I", on täynnä kolmannen asteen otsikointia ja muutenkin todella raskas lukea, kun otsikoinnin tyyli, numerointi jne. vaihtelee pahimmillaan jopa kappaleiden sisällä. Melkoinen sillisalaatti.

Tehtävien kohdalla numerointi lähtee lopullisesti lapasesta. Esimerkki otsikoinnin kulkemisesta:

5.6 Tehtäviä
5.6.1 Kompassiin vaikuttavat häiriöt
1
a) kysymys
b) kysymys
c) kysymys

Vaikka tämä nyt on taatusti jonkun mielestä nipottamista, niin ei näin.

No, se kurssi on takana ja selätetty. Tentti meni läpi, eikä tehnyt edes tiukkaa. Tänään illalla alkaa jatko: "Rannikkolaivuri". Odotan mielenkiinnolla.

Onneksi pääsee edes kerran viikossa puljaamaan uimahalliin.


ps. Mansikkalahti saattaa olla auki, mutta Metsolan pohjukka on edelleen tukevasti jäässä. Melontakauden avaus odotuttaa itseään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti