maanantai 11. tammikuuta 2016

Majakkasaarilla - Altti Holmroos (readme.fi)

Joulupukki toi tänä vuonna oikein täsmälahjan, kun painavasta paketista kuoriutui otsikon mukainen kirja. Jos majakat vähäänkään kiinnostavat (tai suomen rannikon saaret), niin tämä kirja kannattaa hankkia omaan hyllyyn, tai hakea kirjastosta lainaan.

En tiedä kuinka kattavasti suomen majakoista on aikaisemmin kirjoitettu, mutta tässä on ne kaikki, ainakin saarille sijoitetut. Nekin, joista on enää vain rauniot jäljellä (esim. Rankin majakka). Vaikka joku puuttuisikin, niin on tämä silti aikamoinen tietojärkäle. Tämän kun kahlaa läpi ja perään vielä Seppo Laurellin mainion "Valo Merellä" kirjan, niin taatusti tietää olennaisimmat asiat suomen majakoista.

Boonuksena Holmroosin kirja ei rajoitu suomeen. Hän esittelee myös Viron rannikon majakat, sekä Neuvostoliitolle (nykyinen Venäjä ;-) ) menetetyt majakat. Näistä kolme muuten sijaitsee Laatokalla.

Todella hieno ja näyttävä kirja. Perusteelliset esittelyt jokaisesta kohteesta, eikä mitään pikasutaisuja. Jokaisesta majakasta on useampi kuva, historiaa, ja tietysti missä kunnossa se nykyisin on. Jos majakka on päässyt joskus postimerkkiin, niin siitäkin saattaa olla mukana kuva. Perusteellista työtä. Eihän tätä melontareissuun voi mukaan ottaa, mutta justiinsa mainio opus selattavaksi paukkupakkasilla ja retkikohteiden pongaamiseen.

Tästä jos ottaa tavoitteekseen, että kaikilla on käytävä meloen, niin siinä sitä riittää urakkaa. Voipi olla, että ovessa lukot vaihtuvat, ennen kuin kaikki on kuitattu livenä, kun ukkoa ei enää näy himassa :-)

Edit: Antti vinkkasi vielä tällaisesta majakkakirjasta: Suomen majakat
2 kommenttia:

  1. Tällainen löytyy meidän hyllystä. http://www.nemokustannus.fi/kirjat/suomen-majakat/

    VastaaPoista