maanantai 15. kesäkuuta 2015

Musaholma - yön ylitse

2015 retkeilykausi avattu, jee! Kohteena loppujen lopuksi Pyhtään Musaholma. Mukaan kaveriksi lähti pikkuveljeni Rami, jolle tämä taisi olla ensimmäinen telttayöpyminen sitten armeijan. Sama kuvio siis kuin minulla vuosi sitten.

Mennessä oli vastatuuli melkein koko matkalla, mutta muuten keli suosi. Saari on pieni, mutta ihan hieno paikka. Ensimmäistä kertaa siellä, mutta voisin mennä toistekin. Tuttujakin kävi ihan "lähiipiirissä", kun Timo oli yöllä purjehtimassa, ilmeisesti isommalla porukalla. Kai ne veneet olisi näkyneet Musaholmaan, on se Kaunissaari sen verran lähellä, mutta unohdettiin molemmat koko asia, sorry :-)

SU aamuna saatiin leiri kasaan juuri ennen, kuin alkoi ripotella. Oli aika rivakka teltan kasaus, kun ensimmäinen pisara putosi samalla sekunnilla, kun ulkoteltta irtosi kaarista. Kotimatkaa saatiin tehdä aivan pläkissä kelissä Kuussaareen asti, mitä nyt vettä vähän ripotteli. Äyspäällä oli sitten taas vähän tuulta, ja tietysti vastatuuli. Mikä ihme siinä on, että aina pääsee takomaan Äyspäällä vastatuuleen? Ihan sama mihin suuntaan on menossa.

No terve taas, ei ollakaan nähty sitten viime kesän. On se utelias veijari, tuli menomatkalla taas kerran morjestamaan. Halutessaan voisi taputtaa, mutta jätin (ja jätän) tekemättä.
Äyspää ylitetty vastatuuleen. Tauon paikka. Pitkäsaari osui kohdille, sinne siis.

Iso kivi keskellä salmea, ja näkyy muuten kauas.

Näin isolla järkäleellä on taatusti nimi. Tietääkö kukaan?

Kohdesaari Musaholma suoraan edessä.

Leiri pystyyn ja romppeet kuivamaan narulle.

Nehän ovat kuin kaksi marjaa.
Kalusto
Pirunpelto?


Saari on "halki", kahdesta kohtaa ja paikoitellen useamman metrin syvä kuilu.

Kannattaa katsoa mihin astuu.
Jotkut ne jaksavat näkertää...

Ilmeisesti käytöstä poistetun linjataulun jalusta, sekä satunnainen matkaaja.
Taas yksi päivä pulkassa

Kävyistä sai hyvän tunnelmahiilloksen. Makkaroita emme kävyillä valmistaneet.
Aamu valkeni harmaana. Kuvassa Pitkä- ja Mustaviiri.
Keula kotia kohden. Harmaata, mutta tasaista.

Tauko Kuussaaressa, suosittelen.


En ole vielä kovin kokenut retkeilijä, mutta reissussa oppii ja nyt tulee jotain pientä säätöä varusteisiin:

 • Kiikari jää jatkossa kotiin. En koskaan muista, että minulla on sellainen mukana. Iso ja saa varoa sitä kaiken aikaa (vaikka kelluukin).
 • Erillinen istuisalusta jää sekin jatkossa kotiiin. En muista sitä koskaan ja minullahan on irrallinen geeli-pehmuste penkissä, otan sen jos tarvitsen.
 • Juomavesi kulkee jatkossa 1L litteissä pakastuspulloissa. Kaikenlaista viritelmää on ollut, mutta kyllä tuo on se paras vaihtoehto minulle. Pieni ja lituska. Niitä on helppo tunkea ruumaan kuivasäkkien sekaan.
 • Keittiön pakkaaminen yhteen kuivasäkkiin (keitin, astiat, kaasu yms.) oli hyvä ratkaisu, kaikki samassa kasassa ja helppo löytää.Itse keittiö on hieman ylivarusteltu juuri nyt. Pitänee karsia jotain pois, ainakin jos pidempi reissu edessä ja tulee tilanpuute. Jos ei tila lopu kesken, niin aivan sama, kaikki vaan kyytiin.
 • Sea-to-summit kiilamainen 35L kuivasäkki oli parasta vähään aikaan. Kaikki vaatteet (ja retkityyny) samassa läjällä. Sai survottua syvälle keulaan, koska kiilan mallinen jne. Säästi tilaa ja toi järjestystä. Jatkossa laitan tuon sisään toisen kuivasäkin, johon voin siirtää likapyykin.
 • Kameran vara-akut ja ulkoiset virtalähteet (tehopankit) pitää numeroida. Muuten ei ota erkkikään selvää mikä akku on käytetty, ja mikä ei. Paitsi tietysti kokeilemalla koko nippu läpi. Saattaapi mennä kuvauskohde ohitse sitä selvitellessä. Sitten kun numeroitu, pitää tietysti vielä jaksaa/muistaa käyttää ne numerojärjestyksessä.
 • Säilykkeet jatkossa isompiin luukkuihin, ei päiväluukkuun. Olipahan taas show kun yritti pienestä reiästä tähystää/hakea haluamaansa säilykettä kaiken muun tavaran seasta. Päiväluukkuun jatkossa muu muona, nopeasti tarvittavat taukovaatteet jne. 
 • Voimasakset korvasivat tällä keikalla sahan ja kirveen. Kyllä Heno tietää. Hyvä vinkki, kiitos.

1 kommentti:

 1. Pikarikivi. Ja salmi on Pikarikiven salmi. Joku olisi joskus kuulemma halunnut rakentaa mökin kiven päälle. Ei saanut lupia.

  VastaaPoista