torstai 24. heinäkuuta 2014

Gangut Regatta

Kotka oli tänä vuonna yksi Gangut Regatan etapeista, ja juuri sopivasti ennen Meripäivien alkua:

"Regatta järjestetään 300 vuotta sitten 27.7.1714 Hangon pohjoispuolella, Ruotsin ja Venäjän välillä käydyn Riilahden meritaistelun muistoksi. Regatan nimessä oleva ”Gangut” oli Venäjällä oman aikansa uudissana, joka muotoutui kuuluisan taistelun myötä Hankoniemen ruotsinkielisestä nimestä ”Hangö udd”. Ystävällismielisessä regatassa kisataan nopeuden lisäksi alusten ympäristökuormituksesta, jossa vähiten luontoa rasittava alus tai miehistö palkitaan."


Itselleni tämä Riilahden taistelu oli uusi "tuttavuus", mutta nytpä tiedän tuostakin jotain. Kotkalaisena ne kaksi Ruotsinsalmen taistelua ovat luonnollisesti aina kiinnostaneet enemmän, ja muut tuon aikakauden kahinat jääneet minulla pienemmälle huomiolle.

Oli miten oli, Kantasatamassa olisi kerrankin jotain nähtävää, joten sinne. Laivoihin tutustuminen jäi tällä kertaa väliin, kun ei kaikkea aina ehdi. Kolmeen otteeseen kävin kuitenkin regattaa jotenkin katsomassa. Maanantaina itsekseen kajakilla, KoMe KE melonnan kanssa ja vielä TO Luotsi-Kuusisesta käsin, poikien kanssa, purjeiden paraatia katsomaan. Löpinät sikseen, annetaan kuvien kertoa loput.

ex. majakka/ravintolalaiva Helsinki /nykyinen S/S Hyöky tuli kylään


Mikälie pikkuinen Viikinki-wannabe, ihan kiva 
Jos nyt jostain pitää naputtaa, niin teolliset metallipultit paistoivat ja pistivät silmään. Nyt jotain puutilkettä päälle ja piiloon mokomat.
Kaikkiaan 12 kajakkia vesillä, hienoa.

Ehdin jo ihmetellä, että missä Shtandart oikein on, kun se tulikin vauhdilla satamaan. Missä lie oli käynyt heittämässä lenkin.


Mir

Mussalon Vanhan öljysataman laiturit kesäisessä käytössä ... Edit: ihan väärä paikka lipsahtanut tekstiinIhan ei ehditty Kuusisen rantaan, kun Mir jo lipui ohitse. Komea näky vaikka purjeita vasta laskettiin.

En tiedä erottuuko kuvasta, mutta mastoissa paljon äijiä roikkumassa.

Kuunari Helena

Fregatti Shtandart


PUM!


3 kommenttia:

  1. Öljysatama sijaitsi ennen Puistolan eli nykyisen Katariinan puolella, ei Mussalossa. Pohjoisimmat säiliöt olivat Redutin ja Merituulentien välisellä alueella, siinä, missä nykyisin näkee joskus autoja hiekkakentällä parkissa.

    VastaaPoista
  2. Tuo kuva nuorisosta laiturilla on Katariinan edestä ... otettu viime KE kun kierrettiin Kotkan saari ... daah :-p

    VastaaPoista
  3. Oujee, kuvatekstissä luki että Mussalo ... no ei lue enää :-D

    VastaaPoista