maanantai 29. elokuuta 2016

Meriretkellä Musaholmassa, melkein

Kyllä, minä huomasin, että LA päivälle oli ennustettu myrskyä. Tästäkin huolimatta valmistelin lähtöä, ja huhuilin seuraa, mutta soolokeikka tästä tuli. Ennuste oli 10-12m/s ja harvoin ne myrskyt kotkaan edes osuvat. Yleensä ne menevät pohjanmaalaisten ja keskisuomalaisten iloksi. Eikä 10-12m/s ole mikään myrsky, vaan napakka vastatuuli joka kasvattaa sekä kuntoa, että luonnetta.

Eikun LA aamuna rantaan pakkaamaan. Tuulesta huolimatta aurinko paistoi, eikä sadetta oltu luvattu. Tietysti olisin voinut lasketella itään myötätuulessa, mutta olen käynyt siinä suunnassa tänä vuonna retkellä, kahdesti. Halusin mennä länteen, Musaholmaan.

Keula kohti Äyspäätä ja ekan kerran pidän juomataukoa jo Kärkisaaren suojassa. On tosiaan aikamoinen tuuli, mutta katsotaan nyt millainen meno on Äyspäällä. Jos on ihan mahdoton keli, niin mietitään sitten uusiksi. Pidän suklaapatukan mittaisen tauon Maijansaaren suojassa, ja kurkistelen Äyspäälle aaltotilannetta. Maijansalmeen ei vyöry mitään massiivisia aaltoja, ja aika vaisulta vaikuttaa ensimmäisien karien luonakin. Sekaan vaan.

Aallot ovat matalia, ja aika loiviakin. Olen kokenut Äyspäällä aaltojen muodossa paljon railakkaampaa menoa. Se tuuli onkin sitten eri juttu. On ihan pakko mennä suoraan vastatuuleen, koska muuten sortaa liikaa. Bigfootissa riittää tuulelle pinta-alaa mihin tarttua, ja en tosiaankaan halua ajautua rannan läheisyyteen. Matka kuitenkin etenee, vaikkakin aika vaivalloisesti. Jos tämä tuuli on 10m/s, niin on päässyt kunto rapistumaan ja pahasti.

Pyhtään Pitkäsalmen suu-aukon kohdalla on helppo tehdä päätös: tuonne tuulensuojaan, Hevossaaren taakse. Väistän Kivikarit, kurvaan Mäntykarien kohdalta pohjoiseen, ja saan kaipaamani hengähdystauon. Rouville tiedoksi: se "makaronisaari" on oikeasti Mäntykari, tarkistin kartasta. Rouvien pikkusaarelle antama nimi juontuu siitä, että siellä tapahtui jollakin päiväretkellä dramaattisia: joltain kaatui kuulemma makaronipussi.

Lökören venesataman jälkeen olen taas hetken aikaa tuulitunnelissa. Melon Kiviniemen suojassa eteenpäin ja ihmettelen tuulta, joka on taatusti jotain ihan muuta, kuin ennustetut lukemat. Olin alunperinkin ajatellut pitäväni tauon Kuussaaressa, joten sinne.

Tauolla tankkaan energiaa salami- ja suklaapatukoilla, sekä kännykän akkua aurinkokennolaturilla. Ei hitsi, tämä matka näin etene, ainakaan jos Musaholmaan haluan päästä. Olen kyllä alkanut miettimään vaihtoehtoja, jos äijä vaikka hyytyy. Kun poistun Kuussaaren suojasta, olen taas tuulitunnelissa ja saan tikata ihan tosissaan, että pääsen takaisin Koukkusaaren suojaan.

Kakonsalmessa aion ensin mennä rantaa pitkin. Siinä on kiviä, mutta olen mennyt niiden välistä joskus aikaisemminkin. Äkkiä tuuli yltyy vielä entisestään, ja kivet häviävät näkyvistä. Se missä äsken oli kiviä, on nyt pelkkää valkoista vaahtoa, kun vesi vyöryy niiden ylitse. Okei, ei sitten mennä tuosta, onhan tässä väyläkin, mistä mennä.

En tiedä kuinka kova tuuli oli puuskissa, mutta kun yksi sellainen melkein tempaisee melan kädestäni, teen päätöksen: eiköhän tämä ollut tässä, ja leiri Koukkusaareen. En olekaan siellä koskaan edes pysähtynyt, saati yöpynyt. Huolestuneille tiedoksi: melassa oli karkuremmi ja aallonkorkeus ei minun reitillä noussut kertaakaan yli metrin.

Rantautumisen jälkeen menen kännykällä ilmatieteen laitoksen kotisivuille tarkistamaan, mitä Rankin tuulimittari oikein sanoo: 16m/s. Niinpä niin.

Teltalle löytyy suojainen paikka, ja Kaunissaaren ilotulitus näkyisi tähän. Leiri pystyyn ja ruokailuhommiin. Yritän läpällä houkutella Anttia Koukkusaareen iltanuotiolle, mutta saan kohteliaat pakit. Illemmalla vielä soittelen melojakaverin kanssa, joka on Ulko-Tammiossa. Siellä olisi kuulemma tarjolla 4m korkeita aaltoja.

Jos Kaunissaaresta ammuttiin muinaistulien kunniaksi raketteja, en tiedä niistä mitään. Uni hiipii pollaan ja äijä on untenmailla hyvissä ajoin ennen puoltayötä.

Kuvia tuli napsittua vähänlaisesti, ymmärrätte varmaan? :-) Laitan niitä, jos julkaisukelpoisia löytyy, seuraavaan postaukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti